Ik dacht het echt, wat zou ik graag mijn ogen dicht doen.

Voor zover je nog niet op de hoogte was, ik ben een ondernemer.
En zoals het woord al zegt, ik onderneem en dat is ontzettend leuk.
En als je onderneemt, ga je ook wel eens onderuit. Maar zoals een ondernemer betaamt, geeft hij dan niet op.

Hoe onderneem je dan eigenlijk. ja, daar bestaan geen standaard regels voor. Echt ondernemen doe je met je gevoel, met je hart, een klein beetje met je verstand, en steeds makkelijker als je daar ook een portemonnee bij hebt.

Er moet mijns inziens ook direct een scheiding worden gemaakt tussen een ondernemer en een zakenman.
waar een ondernemer weinig tijd nodig heeft om na te denken en vaak de risico's voor lief neemt, calculeert de zakenman alles eerst nog even na om te voorkomen dat er verliezen optreden.
En natuurlijk is elke ondernemer ook een zakenman, maar zeker niet elke zakenman is ook een ondernemer.

Vorige week liep ik geheel bij toeval tegen een probleem aan. De Voedselbank in Zwolle dreigt dakloos te worden.
Naief als ik dan blijkbaar toch nog ben, dacht ik dat de voedselbank een geheel of gedeeltelijk gemeentelijk initiatief was. Laten we zeggen een verlengstuk van de sociale dienst, de onderkant van de verzorgingsmaatschappij.
Niets bleek minder waar, ten eerste is de Voedselbank een volledig particulier initiatief, een Stichting die zijn/haar eigen broek ophoudt en ten tweede is de steun vanuit de gemeente nihiel.

Even voor de duidelijkheid, de voedselbank zamelt voedsel in via aangeboorde kanalen, supermarkten, groothandels etc. en middels de hulp van vrijwilligers worden deze goederen verpakt en geassembleerd tot voedselpakketten welke eens in de 14 dagen uitgedeeld worden aan de absolute minima in onze eigen samenleving. 250-350 gezinnen! in Zwolle.
En dan hebben we het over mensen uit alle lagen van de bevolking die om welke reden dan ook volledig aan de grond zijn geraakt.

Daar zitten uit het verleden succesvolle ondernemers en vaklui tussen.
Daar zouden net zo makkelijk jij en ik tussen kunnen zitten. En dat is geen gein!

Deze stichting, bestaande uit louter vrijwilligers, wordt volledig bekostigd door de maatschappij of zou dat moeten worden, en de maatschappij, dat zijn wij.
Alleen doen wij er even niet zoveel aan. Oke, jij misschien wel, maar ik en vele anderen niet. Want ook de gemeente, als onze vertegenwoordiger in welke vorm van subsidie dan ook niet.
Nu blijkt, las ik afgelopen week in de plaatselijke courant, dat de gemeente wel degelijk in het 6 jarige bestaan twee (lees twee) keer incidenteel een gift heeft gedaan.
Uiteraard heeft dit direct mijn geweten gesust en durf ik weer zonder gene in de spiegel te kijken, wetende dat ons aller stadsbestuur ook namens mij een dan wel incidentele maar degelijke subsidie heeft geschonken aan deze groep vrijwillige maatschappijverbeteraars.

Nog geen dag later storte mijn volledige wereld in.
Daar waar ik mijn geweten gesust had met de wetenschap dat ons zo gewaardeerde gemeentebestuur mede namens mij, deze broodnodige hulp geboden had, bleek mijn persoonlijke bijdrage in de afgelopen jaren, gebaseerd op het aantal inwoners in 2011, ongeveer 0,02546041 euro te bedragen. Dat is TWEEENEENHALVE CENT !!

voor de wizzkids; 119.030 inwoners, minus de 1200 mensen die maandelijks afhankelijk zijn van de voedselbank komt neer op 117.830 inwoners van Zwolle.
En ik ga het gewoon zeggen ook, de gemeentelijke bijdrage aan de voedselvoorziening van de absolute minima bedroeg beide keren wel € 1.500,00 . En echt waar, de komma staat goed.
De totale gemeentelijke bijdrage komt daarmee uit op een zielige € 3.000,00 en deel dat door het aantal inwoners.
Wij hebben ze per persoon per saldo nog geen halve boterham geschonken.
Ik schaam me diep. En ik hoop, serieus, jij ook.

En dan kun je natuurlijk zeggen, "Gemeente schaam je diep" en dat ga ik ook zeggen: "Gemeente schaam je diep" maar tegelijkertijd zullen we actie moeten ondernemen.
En dat gingen we afgelopen week doen.

En dan blijkt dat heel veel ondernemers het met ons eens blijken te zijn.
En dat geeft je een warm gevoel. En dat doet je doorgaan.
Met een klein groepje ondernemers hebben we de koppen bij lkaar gestoken en ons eens afgevraagd wat wij zouden kunnen beteken voor ons eigen Zwolle, want daar hebben we het over.

En juist wij als ondernemers, met een netwerk dat bestaat uit nog veel meer ondernemers moeten samen het verschil kunnen maken. Daar ben ik van overtuigd.
En we begonnen, tweeerlei, aan de ene kant met een concrete zoektocht naar een nieuw pand, voor liefst minimaal 3 jaar en tegen € 0,00 huur en aan de andere kant met de oprichting van de stichting Van & Voor Zwolle die middels donerende ondernemers de voedselbank en andere initiatieven om de armoede in onze eiegen samenleving een helpende hand te bieden moet gaan ondersteunen.
En voor de goede orde, geheel belangeloos.
En na enkele contactmomenten met collega ondernemers dachten wij nog: 'dat wordt een makkie'. Niks bleek minder waar.

Absoluut, veel mensen/ondernemers zijn zoekende en waarschijnlijk zijn heel veel ondernemers er gewoon nog even niet aan toe gekomen om donateur te worden van de stichting via www.VanEnVoorZwolle.nl waardoor de aangegeven stormloop uit bleef.

Maar ik denk eerlijk gezegd, dat het gewoon nog even niet schrijnend genoeg is, misschien moeten we eerst een paar harde documentaires maken met bewegende beelden, mensen in de goot, huilende kinderen, vechtende ouders bij voedseluitdelende militairen in legergroene vrachtwagens, huilende ouders, kartonnen dozen met gordijntjes, op de achtergrond de Peperbus en ... een Telefoonpanel met bekende nederlanders en Tooske Ragas die het presenteert terwijl achter de schermen de toekomstige Masterchefs ganzenleverlollies serveren die eigenlijk niemand lust.

Zullen we nog even opzoeken wat MVO ook al weer betekend voordat we weer een award uitreiken.

Ik denk...
Ach weet je wat, misschien moet ik wel niet denken, misschien moet ik gewoon even mijn ogen dicht doen.
En dan vergeet ik het allemaal wel even, want dan is het niet gebeurd.
En dan droom ik dat al mijn collega ondernemers die miezerige € 250,00 per jaar doneren en weer gewoon van de winst aftrekken waardoor dit bedrag nog miezeriger wordt en het bedrijf nog meer maatschappelijk verantwoord.
Gewoon omdat het hard nodig is, en gewoon omdat het kan!!
En dan gaan we binnenkort met z'n allen de grote verhuizing en verbouwing in werking zetten naar het nieuwe onderkomen van de voedselbank, hebben ALLE!! kinderen weer een verjaardagsfeestje, vieren ALLE!! kinderen voortaan Sinterklaas en geloof ik er weer in!!

Man, wat zou ik graag mijn ogen dicht doen.

---------------------------------------------------------------------------------------------
OPROEP!!

Bestrijd armoede in je eigen omgeving.
Wordt donateur en koop bouwstenen voor een beter samenleving, voor maar € 250,00 per jaar en steun projecten zoals de Voedselbank.

WWW.VANENVOORZWOLLE.NL

Samen maken we de Stad ... toch?

---------------------------------------------------------------------------------------------

- Posted using BlogPress from my iPad


Location:Fivel,Zwolle,Nederland

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lieve Rob, Lieve Kitty, Lieve Stad

Een verjaardag zoals zo velen (Elfsteden roeimarathon 2023)

Vive La Revolution (collumn voor vakblad Stage & Theatre mei 2011)