Brood en Spelen

Het drive in podium wat iedereen kansen biedt, Drive in food plannen, diplomeringen. 
Alles wordt afgeschoten. Niet omdat we de veiligheid niet kunnen waarborgen, want dan dat is geregeld. Niet omdat het een onnodig idee is zonder grond. Maar omdat het een evenement is met een vorm van vermaak. Want je moet er toch niet aan denken dat nu je je weer vol kunt laten lopen op een terras, je ook nog eens ergens vanuit een auto of anders enig vermaak zou kunnen krijgen. Alsof plezier het virus verspreid. 
Tja, hoe harder je lacht hoe verder de virusdeeltjes vliegen denk ik. En de gemeente Zwolle is bang voor een aanzuigende werking, want stel je voor dat het te druk wordt dat is niet te handhaven. De landelijke overheid ging uit van de intelligentie van de Nederlander, onze lokale overheid van hun eigen denk ik. 

Sinds begin maart liggen we als bedrijf volledig plat. All part of the game . Je shit bij elkaar pakken en door. Positief over de bergen kijken, nieuwe plannen maken en met een beetje geluk kunnen we dit jaar nog iets doen. Maar wie gaat dit overleven, welke klanten staan straks nog overeind, welke evenementen, beurzen en andere commerciële en culturele vormen van vermaak bestaan er straks nog. Wij zagen eerst de planning tot eind augustus uit elkaar vallen. Daarna volgde mondjesmaat opvolgende evenementen. Organisaties die het niet aandurven, onzekerheid ten top. 
We maakten nieuwe plannen. Met de @IJsselhallen, @UpPodium, @DeltionCollege, @TAlentStad en nog een aantal organisaties. 
Goeie plannen, om de mensen te geven waar je in deze tijd hard aan toe bent. Een beetje vermaak maar gebaseerd op economische en niet te vergeten psychische nood. 
Scholieren hebben geen examens, niet wachten op het verlossende telefoontje maar gewoon op 4 juni de vlag aan de muur. Maar de school wil deze leerlingen iets geven, iets bieden. Een diploma, op een mooie, veilige, doordachte manier en met enige vorm van vermaak. Ook dit is te faciliteren vanaf een vaste opstelling bovenop de Sligro of op een terrein van de school. Goed gefaciliteerd, goed doordacht, niet te lang en donders leuk. En wij als ondernemers hebben werk nodig. Geloof het of niet, zelfs wij leven niet van de lucht en de miljoenen op onze bankrekening slinken ook. 
En deze week is dan echt onze week. Alle tot nu toe bedachte plannen zijn afgeschoten en bovenop dit alles verdwijnt @libema in eerste instantie uit de IJsselhallen. En ook de ijsselhalen zijn een goeie en hele prettige klant van ons. Ik vraag me sterk af wie hier de beleidsmakers zijn en of die hele kleine neusjes hebben want heel veel verder kijken ze niet. 
Je exploiteert in Zwolle niet even een evenementenlocatie, Daar gaat jaren aan investeren in de regio en je nek uit steken aan vooraf. Jaren die ik in de IJsselhallen voorbij heb zien komen en de ontwikkelingen van dichtbij mee heb mogen maken. Jaren waarin een veemarkthal zich ontwikkelde tot een locatie waar evenementen plaatsvinden waar de beleidsmakers waarschijnlijk geen idee van hebben. En veel inwoners van Zwolle ook niet. 
De IJsselhallen zijn meer dan een regionale stinkhal waar de handwerkbeurs plaatsvind en waar we vroeger sportten. De IJsselhallen zijn toonaangevend in de regio en van belang voor het kloppende hart van de beurs-, congres- en event-industrie in en om de stad. En niet zomaar, maar omdat het team van @libema hier jarenlang hun ziel en zaligheid in hebben gestoken. 
Ik las gisteren de kop “Dit krijg je niet zomaar terug” En zal ik je eens wat vertellen, ik denk dat je dit het komende decennium helemaal niet terugkrijgt en misschien wel nooit. Een domme ondoordachte zet van de Gemeente Zwolle. Denken in het klein ten top. Ik weet niet wie hier verantwoordelijk voor is maar misschien is het verstandig om deze mensen alvast weg te sturen en dan in 2022 tijdens de volgende verkiezingen anderen een pitch te laten doen om te kijken of ze deze volksraadpleging winnen. 
Als je zonder beleid raast kun je maar beter niet razen. 
Geen vermaak, geen plezier, geen culturele noodzaak, geen initiatieven steunen, geen beleid en vooral nooit, maar dan ook nooit je nek uitsteken. Stel je voor, je zou de provinciale status toch overstijgen. Ik vind Zwolle een fantastische stad om te wonen maar wordt toch wel erg moe van het veilige platte beleid wat blijkbaar ten grondlag ligt aan ons grote dorp. En of het ooit een echte stad wordt? Ik betwijfel het. Zolang je je beleid richt op je eigen wekelijkse daden zullen we niet veel verder komen dan de kroeg, de kledingzaak, de kapper en het restaurant. En dan heel soms het theater en de concertzaal. Want de rest is extra, onnodig en vooral heel gevaarlijk. 
In het keizerrijk wisten ze het al: "Panem et circenses"

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lieve Rob, Lieve Kitty, Lieve Stad

Een verjaardag zoals zo velen (Elfsteden roeimarathon 2023)

Vive La Revolution (collumn voor vakblad Stage & Theatre mei 2011)